Weergaloos talent

Maandag, 15 januari 2018

De Partij van de Arbeid heeft de afgelopen weken weer eens laten zien dat ze een weergaloos talent heeft om zichzelf schade te berokkenen. De kiezers hebben afgelopen maart hun best gedaan de partij te minimaliseren, waarna het partijkader met ijver aan de gang is gegaan om de restanten van de sociaaldemocratie definitief ongeloofwaardig te maken. Zouden ze het expres doen?

Met nog maar negen zetels in de Tweede Kamer zou je verwachten dat er meer te doen is dan vechtend over straat te rollen. Waar ging het ook alweer om? Kamerlid William Moorlag gebruikte als directeur van een sociale werkplaats een schijnconstructie via een (niet eens door hem, maar door zijn voorganger opgericht) uitzendbureau, waardoor hij goedkoper werkkrachten met een arbeidsbeperking kon inhuren. De intentie daarvan: voor hetzelfde budget meer mensen aan betaald werk helpen.

Nadat iedereen dit jarenlang had laten gebeuren schrok de FNV wakker, spande een procedure aan en kreeg van de rechter gelijk. Vervolgens waren de rapen gaar en buitelde iedereen in de PvdA die wat denkt te betekenen over elkaar en over Moorlag heen, het partijbestuur voorop. Uiteindelijk kreeg het Kamerlid na een ‘onafhankelijk onderzoek’ van PvdA-coryfee Saskia Noorman-Den Uyl het voordeel van de twijfel: zijn bedoelingen waren goed, hij mag blijven.

Misschien zou de PvdA, met fractieleider Asscher voorop, zich eens moeten afvragen waarom een dergelijke schijnconstructie kennelijk nodig was om zoveel mogelijk mensen in het kader van de Participatiewet aan het werk te krijgen. Maar wacht even: was die wet niet van de PvdA-bewindslieden op het ministerie van Sociale Zaken, minister Asscher en staatssecretaris Klijnsma? En dat is toch dezelfde Asscher die eind vorig jaar als fractieleider bestraffend opmerkte dat dergelijke constructies niet goed waren?

Of het hierna in de partij snel weer ‘gezellig’ wordt, wat de wens schijnt te zijn van de nieuwe partijvoorzitter Nelleke Vedelaar, durf ik te betwijfelen. Het hele gedoe heeft in ieder geval één voordeel: William Moorlag is geen onbekende backbencher meer.
Maurits van den Toorn
Journalist en redacteur


Meest recente blogsMeest recente foto'sMeest recente publicaties