Kroket!

Vrijdag, 21 december 2018

Onlangs weer eens naar Amsterdam geweest. Dat gebeurt vaker en is niet echt het vermelden waard, zelfs al was het een in cultureel opzicht hoogst verantwoorde exercitie met museumbezoek. En wat je dan na zo’n rondje cultureel-elitair kunstgenot zomaar kan overkomen: je hebt trek. Sterker nog, ik werd zowaar overvallen door de zucht naar een broodje kroket.

Weinig wensen zijn eenvoudiger te vervullen, zou je zeggen, maar dat blijkt in hedendaags Amsterdam anders te liggen. Om een lang verhaal kort te maken: rond de grote toeristenlocaties in het centrum tiert de horeca welig, meer dan zelfs, maar een broodje kroket: ho maar. Dat de gemiddelde bakker – sorry: bakery – die belegde broodjes en snacks verkoopt geen frituur heeft is niet onlogisch. Gekker is dat ook horecatenten waar je dat wel zou verwachten het laten afweten, of ze bereiden er andere eetwaren in.

Zelfs een van de weinige klassieke snackbars die ik op mijn queeste trof – en met ‘klassiek’ bedoel ik een zaak met tl-verlichting, formica tafeltjes en een vitrine waarin de gepaneerde raadsels door middel van strookjes kunstgroen van elkaar worden gescheiden – bleek zich op buitenissiger snacks te hebben gestort.

Nu heb ik niets tegen een bagel zalm/roomkaas of een croissant met brie, walnoten en honing, enzovoort, maar het verbaasde me toch wel. Zo’n zoektocht van een uurtje heeft uiteraard geen compleetheidspretenties, maar ik begon me na een poosje toch af te vragen of de kroket een snack voor de provincie aan het worden is. Als de snackindustrie bereid is tot het verstrekken van een gulle subsidie ben ik uiteraard bereid hier een diepgaand, pseudowetenschappelijk onderzoek naar uit te voeren.

Het werd uiteindelijk een lunch met saucijzenbroodje. En nu ik erover nadenk: zie je die eigenlijk nog wel zo vaak? In ieder geval is het een genot om je eens over dergelijke brandende kwesties het hoofd te kunnen breken, zo aan het einde van het jaar.
Maurits van den Toorn
Journalist en redacteur


Meest recente blogsMeest recente foto'sMeest recente publicaties