Naar het circus

Zaterdag, 9 september 2017

Ben je een paar dagen weg, blijk je een hele soap rond een documentaire over Jesse Klaver bijna te hebben gemist. BNNVARA zou die film uitzenden, maar heeft daarvan afgezien nadat was uitgelekt dat de maker ervan op de loonlijst van GroenLinks stond. Er dreigden twijfels te ontstaan over de onpartijdigheid en onafhankelijkheid van de publieke omroep.

Het was bijkans de belangrijkste politieke gebeurtenis van de afgelopen weken. Er schijnen ergens in Den Haag een aantal politici bezig te zijn met het formeren van een nieuw kabinet, maar daar hoor je al zo lang niets meer over dat het wel een loos gerucht zal zijn. Alle ogen waren daardoor weer eens op GroenLinks gericht. Dat zullen ze fijn hebben gevonden, de grote succestournee van Mighty Jesse ligt inmiddels alweer een aantal maanden achter ons.

Maar ja, het ging wel om twijfels: filmmaker Joey Boink was niet alleen medewerker van GroenLinks, maar ook een vriend van het onderwerp van zijn film – al had Boink het over ‘een vriendschappelijke band’, alsof dat heel wat anders is. Het ligt hoe dan ook voor de hand dat buitenstaanders zich kunnen afvragen of het getoonde beeld misschien een tikje geflatteerd is. Ga maar na: het onderwerp van de film zou er gezien de ‘vriendschappelijke band’ in kunnen slagen een onwelgevallig moment niet te laten opnemen of uit de film te houden. Wij weten als kijkers vervolgens niet in hoeverre we naar een fijne advertorial voor Sint Klaver zitten te kijken, een soort opgeleukt Facebook-leven met louter hoogtepunten.

Of het is gebeurd: we weten het niet. Dat is ook een tikje laat tot de leiding van BNNVARA en het bestuur van de publieke omroep doorgedrongen. Je zou verwachten dat deze bestuurders ietsje eerder een kritisch oog hadden gehad en met een mogelijke vorm van kleuring rekening hadden gehouden. Daar is zo’n bestuur toch voor?

Uiteindelijk is de film in Carré vertoond. Misschien wel passend eigenlijk, dat is tenslotte ooit begonnen als circus. Wat het hooggeëerd publiek ervan vond, is me ontgaan. Het effect van het hele gedoe is waarschijnlijk dat de film meer media-aandacht heeft gekregen dan bij gewone vertoning op de tv.
Maurits van den Toorn
Journalist en redacteur


Meest recente blogsMeest recente foto'sMeest recente publicaties