Gierende paniek

Vrijdag, 4 januari 2019

Reken maar dat er sprake is van gierende paniek op het Haagse stadhuis. Omdat half Scheveningen bijna is afgefikt? Omdat het dorp onder de asresten lag alsof een nabijgelegen Vesuvius een oprisping had gehad? Omdat er voor (waarschijnlijk) honderdduizenden euros schade aan huizen en autos is ontstaan? Klein bier allemaal. Het gaat om iets vl belangrijkers, namelijk dat de burgemeester uit de wind wordt gehouden en geen politieke schade oploopt. Reken maar dat de afdeling communicatie overuren draait om een leuke spin aan de gebeurtenissen rond het oudejaarsvuur te geven zodat de gemeente onder haar medeverantwoordelijkheid uit kan komen.

Pech natuurlijk dat RTL Nieuws ondertussen zn huiswerk heeft gedaan en de evaluaties rond de oudejaarsvuren van de afgelopen jaren even heeft doorgebladerd. Letterlijk elk jaar blijkt er van alles te zijn misgegaan en hebben de organisatoren van de vreugdevuren zich niet aan de afspraken gehouden. Eveneens elk jaar heeft de gemeente daar niets aan gedaan. Burgemeester Van Aartsen heeft wel een keer fiere taal uitgeslagen, maar liet de boel ook op zn beloop.

De organisatoren van de vuren hadden het ook handig bekeken door vr de gemeente met een officile reactie te komen dat alles volgens de regels was verlopen. Nou was al aan alle kanten gebleken dat dat niet helemaal waar is een stapel pallets van 48 meter hoog is toch ets hoger dan de bij convenant afgesproken 35 meter maar ze hebben daarmee in publicitair opzicht het initiatief naar zich toe getrokken. Chapeau!

Fijne bestuurders, als het een keer echt moeilijk wordt geven ze niet thuis. Landelijk gezien is het geen haar beter. De dames en heren ministers en Kamerleden leggen alle adviezen van deskundigen zoals de Onderzoeksraad voor Veiligheid naast zich neer en accepteren uit angst voor volkswoede en de eigen politieke hachjes elk jaar twintig miljoen of meer aan eindejaarsschade, een paar doden en honderden gewonden. Is de oogst aan verloren gegane ogen van de afgelopen jaarwisseling trouwens al bekend?

Ach ja, vuurwerk afsteken is zon leuke eindejaarstraditie. Eigenlijk is het weerzinwekkend dat dit jaar in jaar uit zo door gaat, simpelweg omdat we een overheid hebben die te laf is om maatregelen te nemen. Gespierde taal, sorry hoor, maar ik heb te weinig fantasie om een ander woord te bedenken.
Maurits van den Toorn
Journalist en redacteur


Meest recente blogsMeest recente foto'sMeest recente publicaties