Failed minister

Vrijdag, 20 juli 2018

Waren we eindelijk verlost van kletsmajoor Halbe Zijlstra, blijkt zijn opvolger Stef Blok het er niet veel beter van af te brengen. Het is al vaker opgemerkt: Mark Rutte heeft geen gelukkige hand met het kiezen van zijn bewindspersonen.

De excuses die Blok maakte over zijn ophef verwekkende uitspraken (onder meer ‘Suriname is een failed state’) verliepen keurig volgens het standaardpatroon. In eerste instantie betreurde hij de ophef die zijn woorden hadden gewekt. Goed luisteren: het ging niet om hem of om zijn woorden, het probleem lag bij de lezers en luisteraars die er aanstoot aan hadden genomen. Pas toen de kritiek aanzwol en die verdedigingslinie in tweede instantie niet houdbaar bleek, moest hij wel toegeven dat het toch aan de uitspraken zelf had gelegen.

Nou zijn die opvattingen van hem me eigenlijk een zorg, ze passen wel in het wereldbeeld van een VVD’er die moet proberen om het electoraat een beetje weg te houden van populistisch rechts. Dat je zoiets dus zegt als minister van Binnenlandse Zaken of als fractieleider, vooruit. Maar dat je niet in de gaten hebt dat je als minister van Buitenlandse Zaken met een andere meetlat wordt gemeten is, zoals dat heet, een beetje dom. Zelfs Bloks eigen VVD liet hem vallen, alleen Geert Wilders en Thierry Baudet leverden applaus. Met zulke vrienden heb je geen vijanden meer nodig.

Blok zal in politiek opzicht wel worden gered doordat de Kamer met reces is. Een spoeddebat organiseren lukt niet en tegen de tijd dat de Kamer weer bijeenkomt is het inmiddels een lauw prakje geworden. Zelfs in komkommertijd lukt het de media waarschijnlijk niet het vuurtje lang genoeg hoog te houden.

Het raarste is eigenlijk dat we nog steeds politici hebben die denken dat ze op besloten bijeenkomsten dingen kunnen zeggen zonder dat ze uitlekken, terwijl keer op keer het tegendeel wordt bewezen. Politici die nog steeds niet beseffen dat letterlijk alles wat ze in hun functie doen en laten kan worden gefilmd, gefotografeerd, opgenomen of anders geregistreerd en op internet of op een andere manier in de publiciteit komt. Politici die niet in de gaten hebben hoe de maatschappij tegenwoordig functioneert. Als je anno 2018 nog steeds niet beseft dat letterlijk alles wat je in je functie doet openbaar wordt of kan worden, dan ben je niet geschikt voor dit vak.

Politiek is geen makkelijk vak en er is wel eens opgemerkt dat zelfs Willem Drees het in de huidige mediacratie niet lang zou hebben uitgehouden. Dat kan – maar het verschil is dat Drees niet zulke stomme uitspraken zou hebben gedaan.
Maurits van den Toorn
Journalist en redacteur


Meest recente blogsMeest recente foto'sMeest recente publicaties