Love is in the air

Zondag, 10 juni 2018

Zou het aan het mooie weer liggen? Of nee, toch niet, want de relaties die de laatste dagen in de media kwamen bestonden al langer – langer zelfs dan de betrokkenen aanvankelijk toegaven.

Zoals Kamerlid Rik Grashoff en partijvoorzitter Marjolein Meijer, allebei van GroenLinks. Na een ‘stevig gesprek’ met partijleider Klaver had Grashoff opgebiecht dat het paar sinds een jaar een relatie had, maar uiteindelijk bleek het tóch al wat langer te zijn. Lastig als de een in een commissie zit die de kandidatenlijst samenstelt waar de ander op staat en feest voor de De Telegraaf, die het GroenLinks-bashen tot nieuw speerpunt heeft gemaakt. Maar inderdaad: schijn tegen, etc., je kunt er van alles bij denken. En dus allebei exit. Dat hun vertrek Klaver niet eens zo slecht uitkomt, omdat hij nu meer met mensen van zijn keuze kan werken, zou zelfs tot de vileine gedachte aanleiding kunnen zijn uit welke bron de media over de affaire hebben gehoord. Als we zo vilein zouden zijn natuurlijk.

En dan het Openbaar Ministerie met procureur-generaal Marc van Nimwegen en hoofdofficier Marianne Bloos. Hetzelfde patroon: geheim houden van hun relatie terwijl het melden daarvan verplicht is, en vervolgens enigszins elastisch omgaan met het tijdstip waarop de affaire is begonnen. Ook hier natuurlijk de interessante kwestie wie er heeft gelekt en waarom. Vervelend voor de betrokkenen is natuurlijk ook dat NRC Handelsblad inmiddels meer aan het licht heeft gebracht, zoals het inhuren van een bedrijf van zus en zwager. Ook weer zoiets dat op z’n minst de schijnt tegen heeft.

GroenLinks, ach; het OM, hm. Van de hoeders van de rechtsstaat zou je toch wat meer normbesef mogen verwachten. Door het niet helemaal op orde zijn daarvan – of recht voor z’n raap gezegd het aan de laars lappen van de regels – heb je toch een wat lastig verhaal tegenover het geboefte dat je probeert aan te pakken. Het is een beetje als het verhaal dat ik ooit hoorde ten tijde van de Lockheed-affaire, toen iemand die voor een of ander akkefietje voor de rechter stond naar een foto van het koninklijk paar wees en vroeg ‘En hij dan?’ Het zal apocrief zijn, maar toch. Zoals het in de krant stond: ‘In de rechtszaal verdachten de maat nemen terwijl er binnen de eigen organisatie aantoonbaar wordt gelogen en gemarchandeerd geeft een ongemakkelijk gevoel.’

Stom dat deze crime fighters hun organisatie in een dergelijke positie hebben gebracht. Weer een kras op het blazoen van de overheid.
Maurits van den Toorn
Journalist en redacteur


Meest recente blogsMeest recente foto'sMeest recente publicaties