Huidenverkopers

Maandag, 28 september 2015

Een paar weken geleden had Tom Dumoulin de Vuelta natuurlijk eigenlijk al gewonnen. Het moest alleen nog even gebeuren, maar dat was een detail. En Maerten Soolmans en Oopjen Coppit hangen al naast de Nachtwacht, bij wijze van spreken. Een glimmende Alexander Pechtold kon melden dat het varkentje was gewassen. Klein vuiltje, Frankrijk blijkt ook interesse in de twee Rembrandts te hebben en heeft waarschijnlijk betere kaarten (alleen al doordat de schilderijen nu in Frankrijk zijn, een exportverbod is zo afgekondigd).

Ligt het nou aan mij of wordt er te vaak gejuicht voor allerlei verpletterende successen die nog net níet zijn gehaald? Dat dat gebeurt komt vast voor rekening van de onbekende genius die ooit het woord ‘inspanningsverplichting’ heeft bedacht. Het is een onvertaalbaar begrip, het Duits kent Verpflichtung en het Engels en Frans kennen obligation. Daarmee wordt toch echt niet aangegeven dat de inspanning op zichzelf kennelijk al voldoende is, impliciet wordt er toch een zeker resultaat verondersteld.

In het Nederlands is dit begrip uit de ambtelijke dieventaal daarentegen een populaire term geworden, het levert bij een rondje googelen vijf keer zoveel hits op als de onvermijdelijke tegenhanger resultaatverplichting. Kortom, ‘als je je best maar hebt gedaan is het ook al mooi’. Iedereen een aai over de bol. Vandaar ook het gebruik om de nationale voetbalploeg die na een WK of EK tweede is geworden een enthousiaste huldiging te geven, met één keer zelfs de onvergetelijke polonaise met het kabinet. Je vraag je af wat voor heldenonthaal we in hemelsnaam moeten organiseren als er een keer toch echt wordt gewonnen.

Huiden verkopen kunnen we als de beste, het beren schieten lukt wel eens wat minder goed. Tsja, de BV Nederland, een echte handelsnatie, nietwaar? En wat die Rembrandts betreft, we hebben onze inspanningsverplichting geleverd en ach, het Louvre is ook een mooi museum.
Maurits van den Toorn
Journalist en redacteur


Meest recente blogsMeest recente foto'sMeest recente publicaties