Slechte campagne?

Vrijdag, 31 maart 2017

De eerste baltspassen in de kabinetsformatie worden gemaakt, de onwaarschijnlijke combinatie VVD, CDA, D66 en GroenLinks gaat het gesprek met elkaar aan. De PVV doet niet mee, VVD en CDA hebben zich aan hun verkiezingsbelofte gehouden: we gaan niet (Rutte: ‘Niet. Nooit. Niet.’) weer met de PVV in zee. Wilders had trouwens eerst verkondigd ‘nooit’ met Mark Rutte te willen regeren, dus we hebben nu maar liefst drie tevreden politici.

Of toch niet? Ome Geert maakt natuurlijk luid misbaar over deze ‘ondemocratische actie’ waarmee hij vakkundig buiten de boot is gewerkt. En dat nadat de resultaten van de verkiezingen behoorlijk tegenvielen, in een paar weken viel de PVV terug van de verwachte 35 zetels naar de huidige twintig. Allemaal het gevolg van de slechte campagne die Wilders heeft gevoerd, is het oordeel. Hij was immers het grootste deel van de tijd onzichtbaar en stapelde fout op fout.

Zou het? Je kunt je afvragen wat Wilders zou hebben gewonnen als de PVV inderdaad de grootste was geworden. Hij zou het voortouw hebben moeten nemen in de kabinetsformatie, wat hoogstwaarschijnlijk niet zou zijn gelukt; de kans dat VVD en CDA zich dan toch zouden laten overhalen om met de PVV het avontuur aan te gaan is na de ervaringen van 2010 niet zo groot. En als het tot een kabinet-Wilders zou zijn gekomen, dan zou snel blijken dat veel plannen op het fameuze A4’tje niet uitvoerbaar zijn. Trouwens, hoeveel PVV’ers zijn capabel genoeg om minister of staatssecretaris te worden? Zo langzamerhand zijn er genoeg mails van Wilders uitgelekt waaruit blijkt dat hij niet zo’n hoge pet op heeft van veel partijgenoten. LPF-achtige rampspoed ligt in zo’n geval in het verschiet.

Zo’n kabinet zou ongetwijfeld een zeperd voor de Grote Leider zijn geworden die hem bij volgende verkiezingen stemmen zou kosten. Eigenlijk is zijn huidige positie dan ook veel prettiger: groot genoeg om het debat te beheersen en vanaf de zijlijn de brulboei uit te hangen, en klein genoeg om geen regeringsverantwoordelijkheid te hoeven dragen.

Wilders kan zo nog jaren voort. Veel andere mogelijkheden heeft hij trouwens niet, het zit er niet in dat er een functie als burgemeester, directeur van een of andere welzijnskoepel, enzovoort beschikbaar komt. Er zijn geen klassieke ‘uitrangeermogelijkheden’ voor PVV’ers. In betrekkelijke anonimiteit gaan werken voor een of andere denktank in de Verenigde Staten of Israël lijkt het enige toekomstperspectief voor de langere termijn.




Maurits van den Toorn
Journalist en redacteur


Meest recente blogs



Meest recente foto's



Meest recente publicaties