Paralleluniversum

Zondag, 5 juni 2016

Onlangs ging het spoor weer eens over de knie in de Tweede Kamer. Aanleiding voor dit reguliere gezelschapsspel voor politici was de aankondiging van staatssecretaris Dijksma dat er een marktverkenning komt naar een beter alternatief voor de Fyra. Het alternatief waar NS mee komt is geen volwaardige vervanging voor de reiziger, en dat is wel wat de Kamer wil (het was een van de conclusies van de enquêtecommissie die het Fyra-debacle onderzocht). Zo’n verkenning lijkt me overigens geen slecht idee, laat maar eens zien of het aanbod van NS zo goed is als het bedrijf zelf beweert.

NS-topman Van Boxtel vindt in ieder geval van wel, zo liet hij weten in een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer. Elke andere vervoer krijgt met dezelfde problemen te maken als NS en zal dus geen betere prestaties kunnen leveren. Zo’n opmerking heeft een hoog ‘Wij van WC-eend-gehalte’, en daar kwam ook kritiek op, maar het zou tamelijk raar zijn als hij iets anders had gezegd. Het is ook net zo logisch dat hij niet op voorhand al belooft de resultaten van die marktverkenning over te zullen nemen.

Er blijkt ook een geheel ander soort logica te bestaan. VVD-Kamerlid Betty de Boer vindt namelijk dat NS zich wél op voorhand moet committeren aan die uitkomsten. Het is een eigentijdse variant van de praktijk in het vroegere Wilde Westen. Wie werd opgepakt voor een of andere misdaad kreeg daar volgens de aloude grap te horen: ‘We’ll give you a fair trial and then we will hang you’. Mevrouw De Boer heeft nu het touw ook al klaar liggen.

Nog gekker is dat de marktverkenning volgens haar het best kan worden uitgevoerd door Deutsche Bahn, in deze kwestie via dochterbedrijf Arriva de grootste concurrent van NS. Daarbij denkt ze serieus, getuige een interview met Nu.nl, dat DB ‘onbevooroordeeld’ naar de situatie kan kijken. Dat is nog eens een goed idee: laat je grootste concurrent ‘onbevooroordeeld’ naar je bedrijfsprocessen kijken! De top van Ryan Air kan vast ontzettend goed beoordelen hoe de KLM haar netwerk efficiënter kan opzetten, de leiding van Heineken kan ongetwijfeld de gang van zaken bij Grolsch verbeteren en een of andere Chinese elektronicagigant kan mooi de bedrijfsprocessen bij Philips eens tegen het licht houden.

Het is een interessante opvatting van het begrip marktwerking. De Boer heeft al te kennen gegeven bij de volgende verkiezingen uit de Kamer te zullen vertrekken. Als ze daarna zelf een bedrijf heeft of gaat opzetten, zou ze dat dan ook door haar grootste concurrent laten doorlichten (volstrekt ‘onbevooroordeeld’ natuurlijk) én op voorhand akkoord gaan met de uitkomst daarvan? Ik denk eerlijk gezegd van niet, maar in het paralleluniversum waarin je als Kamerlid verkeert, blijkt zoiets wel te kunnen.




Maurits van den Toorn
Journalist en redacteur


Meest recente blogs



Meest recente foto's



Meest recente publicaties